Nieuw-Zeeland zet zich schrap voor cycloon Cook

Nieuw-Zeeland zet zich schrap voor cycloon Cook

Nieuw-Zeeland zet zich schrap voor de komst van cycloon Cook, die zware overstromingen, landverschuivingen en windschade met zich kan meebrengen. Volgens de weerdiensten zou het om de zwaarste storm in decennia kunnen gaan, aldus de krant New Zealand Herald. De storm zal naar alle verwachtingen aan land komen om 18 uur (8 uur Belgische tijd) in de noordoostelijke regio van de op het Noordeiland gelegen Bay of Plenty, zei Chris Noble van de MetService tijdens een persconferentie. In de loop van de nacht zou hij zich zuidwaarts bewegen over het Noordeiland, om morgen aan te komen op het Zuideiland.

De regio’s Coromandel en Bay of Plenty hebben de civiele noodtoestand uitgeroepen en hebben inwoners van lager gelegen gebieden opgeroepen om hun huizen te verlaten. Daarnaast hebben de autoriteiten de burgers opgeroepen om weg te blijven van de stranden, aangezien er windstoten verwacht worden tot 150 kilometer per uur en golven van 5 meter of hoger.

“Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat dit een zeer ernstig fenomeen is, dat wijdverspreide overstromingen, landverschuivingen en windschade kan veroorzaken, onder meer aan elektriciteitskabels. Er kunnen zelfs daken beschadigd worden en grote bomen omvallen”, zeggen de weerdiensten, die waarschuwen dat het om de zwaarste storm in decennia zou kunnen gaan. Cook wordt nu al vergeleken met cycloon Giselle in 1968. Door die storm vielen 52 doden omdat een ferry zonk. In Nieuw-Caledonië kwam vorige week al een persoon om het leven toen Cook aan land kwam.

Meer dan 130 scholen en universiteiten op het noordelijke eiland zijn vandaag gesloten gebleven en vluchten van en naar verschillende luchthavens in het land liepen vertraging op of werden afgeschaft.

De regio van Bay of Plenty kreeg het vorige week al zwaar te verduren door cycloon Debbie, die leidde tot zware overstromingen. In Australië vielen minstens vijf doden door de cycloon.

bron: Belga