IAAF reageert ontgoocheld op "beperkte vooruitgang van Russische strijd tegen doping"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Internationale Atletiekfederatie is teleurgesteld in de beperkte vooruitgang die Rusland geboekt heeft in zijn strijd tegen doping. Dat heeft IAAF-voorzitter Sebastian Coe donderdag in Londen gezegd naar aanleiding van een tussentijds rapport over de reorganisatie van de Russische Atletiekfederatie (RusAF). "De IAAF maakt zich zorgen en is teleurgesteld over de beperkte vooruitgang sinds het laatste rapport", zei Coe in Londen, waar de 209e IAAF Council Meeting plaatsvindt. "Er wordt nog altijd te weinig getest. Er is nog steeds te weinig transparantie met betrekking tot het biologische paspoort. Atleten blijven trainen in 'afgesloten steden' waar geen dopingcontroleurs welkom zijn en de trainers van een ondoorzichtig systeem zijn nog steeds aan het werk."

"Er is geen enkele reden waarom er niet meer progressie gemaakt had kunnen worden. RusAF moet zich geen illusies maken, de voorwaarden zullen niet aangepast worden. Dit is geen politiek spelletje, de criteria zijn wat ze zijn", besloot Coe.

Een IAAF Task Force onder leiding van de Noor Rune Andersen houdt toezicht op de Russische atletiekwereld. Die Task Force stelt regelmatig tussentijdse rapporten op over de vooruitgang die Rusland maakt in de dopingbestrijding. Het doel is om de Russische atleten te re-integreren in de internationale competities. De in november 2015 opgelegde schorsing wegens systematisch dopinggebruik kan pas opgeheven worden wanneer het Russische Antidopingagentschap (RUSADA) opnieuw onafhankelijk en correct functioneert. De schorsing duurt minstens tot november 2017, waardoor Rusland niet mag deelnemen aan het WK atletiek in Londen (4-13 augustus). De IAAF wil Russische atleten die kunnen bewijzen dat ze de voorbije maanden onafhankelijke dopingcontroles hebben ondergaan wel onder neutrale vlag laten deelnemen aan internationale kampioenschappen.

Coe kondigde donderdag ook aan dat het olympisch atletiekprogramma op de Zomerspelen van Tokio in 2020 niet gewijzigd wordt. De IAAF wil de tijd nemen om het huidige programma te evalueren. Eventuele veranderingen worden pas na 2020 ingevoerd. Ondanks een negatief advies van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) blijft de 50 km snelwandelen dus een olympische discipline.

bron: Belga