Duitser Achim Steiner gaat VN-Ontwikkelingsprogramma leiden

Duitser Achim Steiner gaat VN-Ontwikkelingsprogramma leiden
Duitser Achim Steiner gaat VN-Ontwikkelingsprogramma leiden

De Duitser Achim Steiner is door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gekozen om het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties te leiden, zo zei die laatste dinsdag in een brief. De benoeming van Steiner moet nog bevestigd worden door de Algemene Vergadering van de VN.
Als die instemt komt Steiner vier jaar lang aan het hoofd van het grootste VN-agentschap. Hij zou er de voormalige Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark opvolgen. Haar tweede mandaat zit er midden april op. Ze probeerde begin dit jaar nog tevergeefs om de nieuwe secretaris-generaal van de VN te worden.
Begin dit jaar circuleerden werden nog anderen getipt als Clarks mogelijke opvolger. Dat was het geval voor de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken David Milliband, en de Franse minister van Energie en Milieu Ségolène Royal.
Steiner heeft al heel wat ervaring binnen de VN. Hij was directeur van het VN-bureau in Kenia en stond tien jaar lang aan het hoofd van het VN-Milieuprogramma, van 2006 tot juni 2016.
Sinds oktober is hij de directeur van de Oxford Martin School, een onderzoekseenheid die verbonden is aan het departement sociale wetenschappen van de Britse Oxford-universiteit.

Bron: Belga