Aanslag Sint-Petersburg: leerling militaire school aangehouden voor terrorisme

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Russische stad Sint-Petersburg is een kadet van de militaire school opgepakt voor "medeplichtigheid aan terrorisme". Dat heeft de militaire rechtbank van de stad bekendgemaakt. De op een na grootste stad in Rusland werd begin april opgeschrikt door een dodelijke bomaanslag in een metrostation. Het is niet duidelijk of de aanhouding van de kadet daar iets mee te maken heeft. Volgens de persdienst van de militaire rechtbank blijft de kadet in kwestie, Vadim Ossipov, nog zeker tot 9 juni aangehouden. De woordvoerder wilde enkel kwijt dat Ossipov verdacht wordt van "medeplichtigheid aan terrorisme". Het is niet duidelijk of zijn aanhouding iets te maken heeft met de aanslag in de metro op 3 april.

Bij de aanslag kwamen toen 14 mensen om het leven, onder wie ook de zelfmoordterrorist. Tientallen anderen raakten gewond. De vermoedelijke dader, de Kirgiziër Akbarjon Djalilov, zou sympathieën gekoesterd hebben voor terreurgroep Islamitische Staat, maar die heeft de aanslag nog niet opgeëist.

Het Russische gerecht heeft de afgelopen week al 8 mensen opgepakt op verdenking van terrorisme of medeplichtigheid aan terrorisme. Daarnaast zijn nog eens 7 mensen van Centraal-Aziatische afkomst aangehouden voor het rekruteren van terroristen.

Bron: Belga