Vastgoedprijzen gaan in dalende lijn

Vastgoed te koop
Belga / B. Doppagne

De prijzen voor een woonhuis in Vlaanderen lagen het afgelopen kwartaal gemiddeld 2,6% lager dan eind vorig jaar. Dat blijkt uit de Notarisbarometer. De gemiddelde prijs bedraagt nu 258.936 euro.

Ook voor bouwgronden en appartementen moest de afgelopen maanden minder betaald worden. Het aantal vastgoedtransacties zit daarentegen nog steeds in de lift. In het eerste kwartaal van 2017 werden er 4,5% meer transacties genoteerd dan eind vorig jaar. Dat blijkt uit het driemaandelijks rapport van de Notarisbarometer. Daarin worden de meest recente transacties op de Belgische vastgoedmarkt geanalyseerd.

De daling van de vastgoedprijzen doet zich voor in alle provincies, behalve Limburg. Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat spreekt dan ook van een trendbreuk. “Voor het eerst is er in geen enkele categorie sprake van een prijsstijging”, verklaart hij. De daling valt te verklaren door het grote aanbod op de vastgoedmarkt. “Heel wat ouderen verkopen hun huis. Potentiële kopers genieten dus ook meer aanbod, waardoor het gemakkelijker is om te onderhandelen. Dat zet de prijzen onder druk.”

Het is echter nog te vroeg om van een duurzame trend te spreken. “Veel hangt af van de evolutie van de rente”, verduidelijkt hij. Daarnaast wijst hij ook naar het algemene kader. “We mogen niet vergeten dat we uit een periode van prijsstijgingen komen.”

Op jaarbasis zijn huizen wel nog altijd ietsje duurder. Gemiddeld gaat het om een stijging van 1,97% of een gemiddelde huizenprijs van 258.936 euro. De prijzen van appartementen en bouwgronden in Vlaanderen stabiliseerden in vergelijking met eind 2016.