Trump keert opnieuw zijn kar

Jens Stoltenberg en Donald Trump
AFP / N. Kamm

De NAVO is niet langer achterhaald. Dat zei Donald Trump na een onderhoud met NAVO-baas Jens Stoltenberg. Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse president zijn kar keert.

Tijdens zijn verkiezingscampagne haalde Donald Trump (foto rechts) verschillende keren uit naar de NAVO. Zo noemde hij de organisatie achterhaald, maar na een gesprek met de secretaris-generaal Stoltenberg (links) maakte hij een bocht van 180 graden. “Het bondgenootschap is een bolwerk voor vrede en veiligheid”, klonk het.

Syrië

Ook over Syrië is de Amerikaanse president van mening veranderd. “We moeten niet focussen op Syrië”, zei hij nog in de verkiezingscampagne, maar toch gaf hij vorige week het bevel om een Syrische luchtmachtbasis te bombarderen met 59 Tomahawk-raketten na een nog onopgehelderde gifgasaanval in de provincie Idlib.

Rusland

Die bombardementen zetten meteen ook druk op de relatie van de VS met Rusland. Terwijl Trump eerder nog dweepte met de Russische president Vladimir Poetin, neemt hij nu een zeer sceptische houding aan. “Op dit moment komen we helemaal niet overeen met Rusland”, klinkt het recht voor de raap.

Steve Bannon

Ook de relatie met de controversiële strategische topadviseur Steve Bannon is ondertussen bekoeld. Hij werd vorige week uit de Nationale Veiligheidsraad gezet. Bovendien bevestigde Trump in een interview met de New York Post dat er een machtsstrijd is tussen Bannon en Trumps schoonzoon, Jared Kushner. “Steve is een goede kerel, maar ik heb hen gezegd dat ze het moeten uitklaren, of ik zal het doen.”