Reizen in Koninklijke klas

Koninklijke
Collectie NMBS – Train World Heritage

Gewone stervelingen reizen met de trein in eerste of tweede klas, maar voor de Koninklijke familie wordt graag een uitzondering gemaakt. De Belgische vorsten hadden generaties lang hun eigen luxueuze rijtuigen waar ze gasten in konden ontvangen, slapen en zelfs dineren. Train World stelt enkele van die rijtuigen tentoon.

Ons koningshuis is altijd al gefascineerd geweest door treinen. Zes jaar na de eerste treinrit in België liet koning Leopold I al zijn eigen vorstelijke rijtuig bouwen. Maar zijn opvolgers lieten pas echt een blijvende indruk na.

Luxueuze slaapwagons

Leopold II en Albert I hadden samen maar liefst 40 rijtuigen. Daar zijn er nu nog drie van over, zoals de Koninklijke berline die je in Train World kan bewonderen. Zij geeft een goed beeld van hoe de adel zich in die tijd verplaatste. In het begin van de 20ste eeuw baadden slaapwagons in luxe: verguld brons en plafondschilderingen, … niets was te veel. Kom je vergapen aan het 2,10 m lange bed waar koning Leopold II nog in geslapen heeft! Perfect op maat van de imposante koning.

Airco

Ook de volgende generatie Koninklijke rijtuigen werd door twee vorsten gretig gebruikt. Koning Leopold III gaf zijn amarantgroene metalen rijtuigen aan koning Boudewijn door. Ze waren uitgerust met de nieuwste technologische snufjes, zoals airco, een ongekende luxe in die tijd. Eén van de rijtuigen had een keuken mét koelkast.

koninklijke salon
Collectie NMBS – Train World Heritage

Wist je trouwens dat het Koninklijk Paleis in Laken zijn eigen treinhalte heeft? Jammer genoeg vertrekken hier geen treinen meer.

Je uitstap naar Train World start in het oude stationsgebouw van Schaarbeek. Tickets koop je aan het originele stationsloket van 130 jaar geleden.

Nieuwsgierig? Train World licht al een tipje van de sluier op met deze verhalen.

Wie Kuifje in Train World tegen het lijf wil lopen, moet snel zijn. Nog tot 16 april maak je met je favoriete stripfiguur de treinreis van je leven.

Maak kans op toegangstickets voor Train World!