Gratis Nieuw-Zeelands huis is duurder dan je zou denken

Gratis Nieuw-Zeelands huis is duurder dan je zou denken
Foto Dave Rennie

Een Nieuw-Zeelandse projectontwikkelaar geeft een huis weg in de stad Auckland. Hoewel hij niets voor de woonst vraagt, hangt er wel een prijskaartje aan vast.

De enige voorwaarde die Dave Rennie stelt, is dat het huis met drie slaapkamers niet op dezelfde grond mag blijven staan. Op het terrein wil hij een ander bouwproject beginnen, maar hij zou het verspilling vinden om de woning af te breken.

“Ik dacht dat we het huis zouden kunnen doneren aan iemand die het nodig heeft”, aldus Rennie bij Stuff. De schenking lijkt ook een protestactie tegen de overheid. “Ik ben het beu dat bureaucratie de huizenmarkt verstikt. Investeerders die belastingen betalen krijgen vaak de schuld van het hele debacle. Maar het probleem in deze stad zijn de democraten.” De Nieuw-Zeelandse huizenprijzen swingen volgens Newshub immers de pan uit.

De woonst dateert uit de jaren vijftig heeft een geschatte waarde van 75.000 à 100.000 dollar (49.000 euro à 65.000 euro). Een mooie geste dus, ware het niet dat het verplaatsen van de woonst ongeveer 24.000 dollar (15.500 euro) zou kosten. En dat is zonder de kosten van het terrein meegerekend. Hoewel het huis al sinds februari beschikbaar is, heeft niemand tot nu interesse getoond.