Anderlecht redt de terugmatch in extremis

Zowel Anderlecht als Genk hebben in de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Europa League de schade beperkt. Anderlecht maakte er in de slotfase 1-1 van, terwijl Genk eveneens in het slot terugkwam tot 3-2.
Jelle

Anderlecht startte zoals bekend zonder topschutter Lukasz Teodorczyk, die met een schouderblessure sukkelt. In zijn plaats koos coach René Weiler voor Isaac Kiese Thelin. Bij Manchester United zat Rode Duivel Marouane Fellaini (foto midden) op de bank. Hij viel in de tweede helft in.

Het werd geen inspirerende eerste helft. Manchester was dominant maar had geen haast, Anderlecht plooide steeds verder terug. De Brusselaars creëerden in het begin van de wedstrijd nog enkele kansen, maar hoe verder de eerste helft vorderde hoe minder initiatief ze toonden. Een Engelse goal hing in de lucht. Die had in de 17de minuut al kunnen vallen. Zlatan Ibrahimovic knalde de bal van zeer dichtbij op doelman Rubén Martínez, die een goede reflex in huis had. In de rebound vond Jesse Lingard de paal op zijn weg. Uiteindelijk viel het te verwachten doelpunt in de 38ste minuut. Eerst schoot Marcus Rashford nog op Rubén, maar in de herkansing tikte Henrich Mkhitaryan de bal binnen: 0-1.

Strijdvaardiger

In de tweede helft kregen de supporters een strijdvaardiger Anderlecht te zien, terwijl Manchester minder kansen verzamelde dan in de eerste helft. Onder andere Ivan Obradovic en Frank Acheampong konden richting doel schieten, maar doelman Sergio Romero kwam nooit echt in moeilijkheden. Een kwartier voor affluiten kwam Teodorczyk dan toch op het veld, nadat de toeschouwers zijn naam al minutenlang gescandeerd hadden. In de slotminuten schakelden beide ploegen een versnelling hoger. Aan de twee kanten kon een doelpunt vallen, maar uiteindelijk was het Anderlecht dat de terugmatch wist te redden. Leander Dendoncker kopte de gelijkmaker binnen.

Gerust gemoed

Racing Genk wist al vroeg te scoren tegen Celta. In de 11de minuut maakte Jean-Paul Boëtius er 0-1 van. Een fantastische uitgangspositie leek het, maar lang konden de Limburgers niet genieten. Amper vijf minuten later vielen er op twee minuten tijd twee Spaanse goals: 2-1. In de 39ste minuut knalde John Guidetti de 3-1 in doel. Dankzij Thomas Buffel kon Genk toch met een gerust gemoed terug naar huis. In de 68ste minuut maakte hij de 3-2.