Slechtvalkjes geboren in alle drie Brusselse nesten

Slechtvalkjes geboren in alle drie Brusselse nesten

Er zijn ondertussen jongen geboren in de drie Brusselse nesten slechtvalken die via livestream te volgen zijn. Op de toren van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal en in de Sint-Jobkerk van Ukkel kropen al drie slechtvalkjes uit het ei en ook in de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe is intussen een jong te zien. In alle drie de nesten lagen vier eieren. Dat er enkele uren, of zelfs dagen, voorbijgaan tussen het uitbroeden van het eerste tot het laatste ei is volkomen normaal. Er wordt dan ook verwacht dat alle twaalf eieren uitgebroed zullen worden.

Daarna duurt het zes weken vooraleer de jonge valken een eerste keer uitvliegen. In die groeiperiode gaat hun lichaamsgewicht van zo’n 30 gram bij de geboorte naar een kilo, vooral bij de grotere vrouwtjes.

De weken en maanden na het uitvliegen zijn erg belangrijk, want de sterfte ligt hoog bij de jonge slechtvalken. “Dat heeft allemaal te maken met ervaring, want een groot deel van de jongen, zo’n 80 procent, zullen in de weken en maanden nadien sterven. Dat is de wet der natuur. Alleen de sterksten overleven”, vertelt Didier Vangeluwe, ornitholoog aan het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

De livestream van de nesten werd al door meer 80.000 bezoekers bekeken.

bron: Belga