Mensen met jongdementie kunnen op online platform boodschappen vereeuwigen voor geliefden

Mensen met jongdementie kunnen voortaan op de website ikbenernog.be een boodschap laten vereeuwigen voor hun geliefden. Dat zegt de Alzheimer Liga Vlaanderen (ALV) woensdag. Samen met de website lanceert ALV ook een radio-docu. De website en radio-docu zijn onderdeel van een campagne van ALV die als doel heeft “een genuanceerd beeld te brengen van jongdementie, en mensen te laten inzien welke moedige strijd personen met jongdementie leveren”. Volgens Hilde Lamers van ALV worden personen met jongdementie en hun familie vaak misbegrepen. “Ze krijgen dingen te horen als: ‘Je overdrijft’, ‘Er is niets mis met je’ of ‘Iedereen vergeet weleens iets’. Terwijl zo’n uitspraken des te pijnlijker zijn. Het maakt het voor de omgeving nog moeilijker, want zo voeren ze een strijd op twee fronten: tegen jongdementie en tegen de vooroordelen.”
Op het online platform dat de ALV heeft ontwikkeld, in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Paradox, kunnen mensen met dementie herinneringen achterlaten voor later. “Zo kunnen ze zelf kleine boodschappen sturen naar hun geliefden om later te beluisteren”, zegt Lamers in een persbericht. “Het is een manier om met jongdementie om te gaan. Maar vooral ook om een sterk signaal te geven: wij weten waar we aan toe zijn, maar dat betekent niet dat we het opgeven.”
De radio-docu ondersteunt de website. Zes personen met jongdementie lieten hun mooiste herinneringen opnemen voor hun dierbaren. Na de herinnering volgt een emotionele passage, waarin ze vertellen dat hun mooiste souvenirs nooit zullen verdwijnen.
Ongeveer 6.000 mensen worden in Vlaanderen geconfronteerd met jongdementie. De ALV wijst er nog op dat de aandoening op jonge leeftijd bijzonder zwaar valt, omdat mensen met jongdementie beseffen wat er hen te wachten staat. Meer informatie op www.ikbenernog.be.

bron: Belga