Gifgasaanval Syrië – Veiligheidsraad stemt woensdag over ontwerpresolutie

Gifgasaanval Syrië - Veiligheidsraad stemt woensdag over ontwerpresolutie
Gifgasaanval Syrië - Veiligheidsraad stemt woensdag over ontwerpresolutie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaat woensdag stemmen over een ontwerpresolutie waarin het Syrisch regime wordt opgeroepen mee te werken aan een onderzoek naar de chemische aanval op een rebellendorp van 4 april. Dat hebben Amerikaanse diplomaten dinsdagavond gezegd. De stemming zal volgens verschillende diplomaten om 19 uur doorgaan (21 uur Belgische tijd), maar Rusland zou zijn vetorecht gebruiken.
Het zou de negende keer zijn dat Moskou dit doet om een resolutie tegen zijn bondgenoot, de Syrische president Bashar al-Assad, tegen te houden.
Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten legden dinsdag de Veiligheidsraad een nieuwe ontwerpresolutie voor waarin een onderzoek naar de gifgasaanval geëist werd.
Vorige week onderzocht de Veiligheidsraad drie ontwerpresoluties als antwoord op de gifgasaanval, maar het kwam nooit tot een stemming.
Bij de gifgasaanval op Khan Sheikhoun in de provincie Idlib vielen minstens 87 doden, onder hen 31 kinderen.
Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft opgeroepen tot een onderzoek door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) naar de gifgasaanval. Volgens hem wordt de Syrische president valselijk beschuldigd.

Bron: Belga