Ex-president Ahmadinejad nu toch kandidaat voor de Iraanse presidentsverkiezingen

Ex-president Ahmadinejad nu toch kandidaat voor de Iraanse presidentsverkiezingen
Ex-president Ahmadinejad nu toch kandidaat voor de Iraanse presidentsverkiezingen

De voormalige Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad stelt zich nu toch kandidaat voor de presidentsverkiezingen op 19 mei. Officieel om “de kandidatuur te steunen” van zijn ex-vicepresident Hamid Baghaei, die zich vandaag eveneens liet registreren. Ahmadinejad speelde al langer met het idee om opnieuw op te komen, maar zag in september 2016 onder druk van de Iraanse grootayatollah Ali Hosseini Khamenei nog af van een politieke comeback. De ayatollah wees er toen op dat een mogelijke nieuwe presidentskandidatuur van Ahmadinejad de tweedeling in Iran verder zou aanscherpen.

Enkele dagen geleden liet de conservatieve oud-president weten zelf geen kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezing maar wel publiekelijk zijn steun te geven aan zijn trouwe adjudant Hamid Baghaei. Nu blijkt dus dat Ahmadinejad zich vandaag wel degelijk heeft laten registeren als kandidaat, tezamen met Baghaei. Waarom hij nu plots ook zelf wil deelnemen, is voorlopig nog niet duidelijk.

Grootayatollah Ali Khamenei “heeft mij aangeraden om niet deel te nemen aan de verkiezingen en ik heb dat aanvaard. (…) Ik houd mijn woord. Mijn registratie heeft enkel als doel de kandidatuur van mijn broeder Hamid Baghaei te steunen”, aldus Ahmadinejad onmiddellijk na zijn aanmelding bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Khamenei heeft als spirituele leider nog altijd het laatste woord, zowel voor binnenlandse als buitenlandse strategische kwesties. Zijn adviezen worden over het algemeen ook gerespecteerd door politici. Ahmadinejad was president van Iran van 2005 tot 2013. Bij de verkiezingen in 2009 had hij nog de steun van Khamenei.

Bron: Belga