EU-topdiplomate voor het eerst naar Rusland

EU-topdiplomate voor het eerst naar Rusland
EU-topdiplomate voor het eerst naar Rusland

Federica Mogherini, intussen al bijna 2,5 jaar dé topdiplomate van de Europese Unie, trekt binnen twee weken voor het eerst naar Rusland. De hoge vertegenwoordiger van het EU-Buitenland- en Veiligheidsbeleid bleef tot nu toe weg uit Moskou, vooral omwille van de aanhoudende spanningen rond de Oekraïense crisis. Het bezoek op 24 april moet het sluitstuk worden van een reis waarin Mogherini ook China en India aandoet. In Moskou zal de Italiaanse samenzitten met buitenlandminister Sergej Lavrov. Iets wat op internationale fora nog wel gebeurt.

Op de agenda staan volgens een persbericht “de meest dringende kwesties op vlak van buitenlands beleid en met name het conflict in Syrië”. “Ze zullen ook spreken over de situatie in Libië, het vredesproces in het Midden-Oosten, Iran, Afghanistan en het conflict in het oosten van Oekraïne.”

De aankondiging van het bezoek valt op het moment dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in Moskou is, tegen de achtergrond van hoogoplopende spanningen na de vermoedelijke chemische aanval door het Syrische regime en de Amerikaanse vergeldingsaanval op een Syrische luchtmachtbasis.

Ook de relaties tussen de EU en Rusland staan nog steeds op een bijzonder laag pitje na de annexatie van de Krim in 2014 en de start van de Oekraïense crisis. De Europese Unie kwam toen met forse economische sancties tegen Rusland, dat gezien wordt als de broodheer van de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Bron: Belga