Champions League - Kylian Mbappé loodst AS Monaco voorbij Borussia Dortmund

AS Monaco heeft de uitgestelde heenwedstrijd in de kwartfinales van de Champions League met 2-3 gewonnen op bezoek bij een aangeslagen Borussia Dortmund. De Monegasken vangen zo volgende week woensdag (19 april) de terugwedstrijd aan met een uitstekende uitgangspositie. Dortmund-coach Thomas Tuchel verklaarde voor de aftrap al dat hij de wedstrijd liever op een latere datum had gespeeld, opdat zijn spelers wat meer tijd zouden hebben om de gebeurtenissen te verwerken. De wedstrijd had aanvankelijk gisterenavond moeten plaatsvinden, maar werd afgelast nadat de spelersbus van de Duitsers op weg naar het stadion was getroffen door een aanslag. De Spaanse voetballer Marc Bartra raakte bij het incident gewond en werd intussen geopereerd.

Tuchel leek al snel gelijk te krijgen: de thuisploeg was nergens in de eerste helft en keek bij de rust al tegen een 0-2 achterstand aan. Goudhaantje Kylian Mbappé opende na negentien minuten vanuit buitenspelpositie de score, een kwartier later stond het plots 0-2 na een owngoal van Sven Bender. De score had ook hoger kunnen oplopen, want na een kwartier miste Fabinho al een elfmeter na een trekfout op Mbappé, de nieuwste superster aan de Europese voetbalhemel. Na Bojan Krkic werd Mbappé ook de op een na jongste speler ooit die kon scoren in een kwartfinale op het kampioenenbal.

Na de pauze was het met de negentienjarige Ousmane Dembélé een andere tiener die voor Dortmund de aansluitingstreffer scoorde na 57 minuten. De hoop voor de Borussen was van korte duur, iets meer dan tien minuten voor affluiten zorgde Mbappé met zijn tweede van de avond voor de 1-3, zijn 21e treffer van het seizoen. Enkele minuten later milderde Shinji Kagawa nog tot 2-3, waardoor de terugwedstrijd nog niet verloren is voor de Duitsers. Bij de bezoekers mocht Nabil Dirar (ex-Club Brugge) na 66 minuten invallen, drie minuten later liep hij tegen een gele kaart aan.

Gisteren opende Juventus de debatten in deze kwartfinales met een afgetekende 3-0 thuiszege tegen FC Barcelona in een heruitgave van de finale van twee seizoenen geleden. Als Barça zich alsnog wil plaatsen voor de halve finales van het kampioenenbal, hebben de Catalanen net als begin maart tegen PSG een mirakel nodig in de terugwedstrijd. Na een 4-0 nederlaag in de heenwedstrijd, zorgde een 6-1 thuiszege tegen de Parijzenaars in een wedstrijd die de geschiedenisboeken inging als 'La remontada' toch nog voor de kwalificatie voor de volgende ronde.

De overige twee heenwedstrijden in de kwartfinales staan dinsdagavond (20u45) nog op het programma. Bayern München ontvangt dan Bekerhouder Real Madrid, terwijl verliezend finalist Atlético tegenover Leicester City staat. De terugwedstrijden worden volgende week afgewerkt.