CD&V en N-VA willen dat ook huisartsen orgaandonoren kunnen registreren

CD&V en N-VA willen dat ook huisartsen orgaandonoren kunnen registreren

Niet alleen in het gemeentehuis, maar ook bij de huisarts moeten Belgen zich als orgaandonor kunnen registreren. Daarvoor pleiten N-VA en CD&V samen in een wetsvoorstel, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag. Ons land is koploper op het vlak van orgaandonatie, maar de wachtlijst blijft met 1.217 patiënten erg lang. Om het aantal donoren te doen stijgen, willen Kamerleden Valerie Van Peel (N-VA) en Nathalie Muylle (CD&V) de registratie van orgaandonatie ook mogelijk maken bij de huisarts. “Het gemeentehuis is vaak een drempel om je te laten registreren”, klinkt het. “De huisarts is met zijn kennis, ervaring en opleiding een geschikt aanspreekpunt.”

Volgens de parlementsleden kan de registratie gemakkelijk via het e-Health-platform, dat op een veilige manier medische gegevens raadpleegbaar maakt voor zorgverleners.

In België word je geboren als orgaandonor, en kan je op het gemeentehuis laten vastleggen dat je geen donor wilt zijn, of je net expliciet laten registreren als donor. Als je dat niet gedaan hebt, kan je familie na je overlijden nog weigeren dat je organen gebruikt worden.

bron: Belga