Raketaanval VS op Syrië – Rusland dreigt met vergeldingsmaatregelen

Een dag voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson naar Moskou afreist voor een tweedaags bezoek, voeren de Russen de druk op. Ze dreigen met vergeldingsmaatregelen tegen de VS nadat deze afgelopen vrijdag een luchtmachtbasis in Syrië hadden bestookt. De VS bestookten de Shayrat-luchtmachtbasis vrijdag met 59 Tomahawk-raketten, als reactie op de mogelijke chemische aanval van vorige week, waarbij minstens 87 mensen om het leven kwamen. Volgens de VS zit het regime van Assad achter die aanval. Het regime en bondgenoot Rusland ontkennen dat en zeggen een wqapendepot van de rebellen te hebben geraakt.

“Bij gebrek aan stappen om de escalerende problemen op te lossen, zal er behoefte zijn aan vergeldingsmaatregelen, gebaseerd op het principe van de wederkerigheid”, zo luidt het in een mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het ministerie hoopt op productieve gesprekken met Tillerson, “maar het is duidelijk dat de Russisch-Amerikaanse relaties in de meest ingewikkelde periode zitten sinds het einde van de Koude Oorlog”, zo klinkt het nog.

bron: Belga