Peking looft hoge premie uit voor informatie over buitenlandse spionnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Chinese autoriteit voor de staatsveiligheid kan sinds deze week bedragen tussen 10.000 en 500.000 yuan (tot zowat 68.000 euro) betalen voor nuttige informatie over buitenlandse spionnen. Dat schrijft de krant China Daily dinsdag. De informatie kan via een speciaal in het leven geroepen hotline, per brief of bij een persoonlijk bezoek aan de staatsveiligheid worden overgebracht. Volgens de staatsveiligheid neemt het aantal mensen dat elk jaar China in- en uitreist, gestaag toe.

"Intussen hebben ook buitenlandse spionagediensten en andere vijandelijke krachten hun verstorende activiteiten in China opgedreven", klinkt het. Daarom zouden nieuwe maatregelen in de strijd tegen spionage noodzakelijk zijn geweest.

De maatregelen zijn ook gericht tegen Chinese burgers die "hun land verraden" en met buitenlandse diensten samenwerken. Peking zou als hoofdstad de voornaamste plaats voor zulke activiteiten zijn. De autoriteiten waarschuwen ook dat wie bewust anderen belastert of valse informatie verspreidt, gestraft zal worden.

Bron: Belga