Nieuwe poging om Cyprus te herenigen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na een onderbreking van bijna twee maanden zijn de gesprekken over een hereniging van het gedeelde Cyprus weer hervat. Vandaag kwamen de Grieks-Cypriotische president van de Republiek Cyprus, Nikos Anastasiades, met de leider van de Turks-Cypriotische gemeenschap, Mustafa Akinci, in de hoofdstad Nicosia bij elkaar. Ook de VN-zaakgelastigde voor de Cyrpiotische kwestie, Espen Barth Eide, nam aan het overleg deel. "De volgende vergadering staat voor 20 april op de agenda", aldus Anastasiades.

Analisten gaan ervan uit dat er niet op vooruitgang moet gerekend worden, zolang in Turkije het referendum over de grondwetswijziging op 16 april niet heeft plaatsgevonden. Turkije heeft een heel leger van meer dan 35.000 soldaten in het noorden van Cyprus gestationeerd.

Cyprus is sinds een Griekse staatsgreep en een Turkse invasie in 1974 in twee gedeeld. De hele eilandrepubliek is sinds 2004 lid van de EU. Het EU-recht geldt echter niet in het internationaal niet-erkende noordelijk deel van het eiland. Voor de toekomst wordt gestreefd naar een federatie met twee gelijkberechtigde deelstaten.

bron: Belga