Honderden Oezbeken in het spoor van IS naar Syrië en Irak vertrokken

De dader van de terreuraanslag van afgelopen vrijdag in Stockholm is net als de daders van de aanslag in Istanboel op nieuwjaarsnacht en de zelfmoordaanslag in de metro van Sint-Petersburg een man van Oezbeekse afkomst. Oezbekistan, en bij uitbreiding de hele Centraal-Aziatische regio, kampt net als veel Europese landen met de aantrekkingskracht van de radicale islam. Volgens experten telt de regio tussen 6.000 en 10.000 aanhangers van Islamitische Staat (IS), en zijn honderden mensen al vertrokken naar het front in Syrië of Irak. Oezbekistan telt zowat 31 miljoen inwoners, grotendeels soennitische moslims. De voormalige Sovjetrepubliek kampt met erg hoge werkloosheidscijfers en corruptie, en geldt samen met buurlanden Kirgizië en Tadzjikistan als een “verzamelplaats voor moslimextremisten”.

Experten schatten dat er in Centraal-Azië tussen de 6.000 en 10.000 aanhangers van terreurgroep IS rondlopen. Meerdere honderden van hen zouden al richting Irak en Syrië vertrokken zijn. De overheden vrezen vooral aanslagen op het eigen grondgebied door teruggekeerde strijders, en treden daarom hard op tegen het extremisme.

Oezbekistan heeft daarnaast ook te maken met binnenlandse extremisten van de Oezbeekse Islamitische Beweging (IBU), die in 2015 officieel trouw zwoeren aan IS. Die organisatie strijdt onder meer voor de invoering van de sharia in het land, en pleegde er ook al meerdere bomaanslagen. Veel IBU-aanhangers zijn intussen uitgeweken naar buurland Afghanistan.

Bron: Belga