Spanje zet zich op de kaart met mini-EU-top van mediterrane landen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Spaanse premier Mariano Rajoy is de gastheer van de derde zogenaamde Med 7-top, die de leiders van zeven Zuid-Europese landen bijeenbrengt. Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal, Malta, Cyprus en Griekenland zullen er een lans breken voor meer Europese integratie, maar minstens even belangrijk is dat Spanje zich met de top na enkele woelige jaren weer op de kaart zet. Het land lijkt ook een belangrijke rol te zullen spelen tijdens de onderhandelingen over de Brexit. De mini-EU-top vindt plaats in het paleis van El Pardo, net ten noorden van de Spaanse hoofdstad Madrid. Tijdens een werklunch zullen de zeven zich volgens een mededeling engageren voor "een boodschap van eenheid en engagement voor het Europees integratieproject, op een beslissend moment in de geschiedenis" van de Europese Unie. Nu de Unie haar zestigste verjaardag heeft gevierd, wordt volop nagedacht over de verdere invulling die aan de Europese samenwerking kan worden gegeven. Tegelijk moet de EU met 27 lidstaten verder omdat Groot-Brittannië de club wil verlaten. Brussel en Londen hebben twee jaar om de Brexit tot een goed einde te brengen.

Spanje zal een hoofdrol opeisen tijdens die aartsmoeilijke gesprekken. Zo slaagde het er al in een verwijzing naar Gibraltar in te ontwerprichtlijnen voor de onderhandelingen te smokkelen - tot grote ontevredenheid van de Britse regering. Bovendien wonen honderdduizenden Britten in Spanje en het vrijwaren van hun rechten is een van de prioriteiten van Londen. Er zal ook gekeken worden naar de Spaanse houding tegenover Schotland, waar mogelijk een nieuwe onafhankelijkheidsreferendum zal worden gehouden. Met Catalonië heeft Spanje zelf ook een regio waar het streven naar onafhankelijkheid sterk staat.

Na de economische en politieke crisis van de voorbije jaren lijkt niets een terugkeer van Spanje naar de hoogste regionen van de Europese politiek in de weg te staan. De top die de Franse president François Hollande begin maart in Versailles organiseerde, was symbolisch dan ook erg belangrijk. Behalve de Duitse bondskanselier Angela Merkel, waren Rajoy en zijn Italiaanse collega Paolo Gentiloni de enige twee andere genodigden om over de toekomst van de EU na te denken.

In Madrid zal ook de migratiepolitiek van Europa, het sociaal-economisch beleid en defensie worden besproken. Volgens diplomatieke bronnen kunnen Syrië en het Griekse noodprogramma eveneens aangekaart worden. Omstreeks 17 uur wordt een gemeenschappelijke verklaring van de Med 7 verwacht.

bron: Belga