Russische programmeur opgepakt in Spanje

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Russische programmeur is vorige vrijdag in Barcelona opgepakt. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de cyberaanvallen om de Amerikaanse verkiezingsstrijd te beïnvloeden. Dat is in gerechtelijke kringen vernomen. De VS hebben de uitlevering gevraagd van Piotr Levasjov. Dat moet nog onderzocht worden door de Audiencia nacional, een speciaal gerechtshof in Madrid dat zich bezighoudt met zware en complexe misdrijven.

De Verenigde Staten hebben vanaf het moment van zijn arrestatie 40 dagen de tijd om voldoende bewijzen te verzamelen om zijn uitlevering te rechtvaardigen. Rusland werd door de Amerikaanse inlichtingendiensten beschuldigd van inmenging in de presidentsverkiezing ten voordele van Donald Trump. Die heeft herhaaldelijk alle geheime afspraken met Moskou ontkend.

Half januari werd al een andere Russische programmeur, Stanislav Lisov, die door de VS werd gezocht, gearresteerd op de luchthaven El Prat van Barcelona en eveneens ter beschikking gesteld van de Audiencia nacional.

Bron: Belga