Zweden herdenkt slachtoffers

Zweden herdenkt slachtoffers
AFP / C. Olsson

In Zweden is op verschillende plaatsen rond het middaguur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag. De mogelijke dader wordt vandaag voorgeleid.

Vrijdag reed een vrachtwagen in op voetgangers in een winkelstraat in het centrum van de Zweedse hoofdstad. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, onder wie een Belgische vrouw uit Halle. Er vielen ook vijftien gewonden.

In Stockholm verzamelden gisteren 20.000 tot 50.000 mensen zich op de Drottninggatan, de plek van het incident, voor een “mars voor de liefde”. Ook aan het stadhuis, waar de vlaggen halfstok hingen, werd een minuut stilte gehouden. Die werd verbroken door de fanfare van het leger, waarna burgemeester Karin Wanngård het woord nam. “We zullen nooit zwichten voor geweld, we zullen het terrorisme nooit laten winnen”, zei ze. “Stockholm blijft een open en tolerante stad.”

Ondertussen zitten twee mensen in voorhechtenis, onder wie ook de hoofdverdachte. Het gaat om een 39-jarige man uit Oezbekistan wiens asielaanvraag vorig jaar was afgewezen, maar die uitzetting had weten te ontlopen. Het Zweedse openbaar ministerie heeft om zijn aanhouding gevraagd.

Volgens Zweedse media had de man voor zijn aanval contact met een IS-strijder uit Tadzjikistan. Zo zou hij via WhatsApp hebben gevraagd hoe je een bom moet maken, schrijft de krant Expressen. Een half uur na de aanslag stuurde hij vanaf het vliegveld Arlanda: “Het ging slecht. Ik ben over tien personen heengereden in het centrum van Stockholm. Nu moet ik hier vandaan zien te komen.”