Prepaidkaarten – Aldi Talk stopt prepaidaanbod wegens anti-terreurmaatregel

Aldi Talk stopt vanaf 6 juni met het aanbieden van een prepaid-aanbod, zo bevestigt de winkelketen op zijn website. Reden is de verplichte identiteitsregistratie die de regering heeft opgelegd in de strijd tegen terreur. Aldi zegt die registratie niet te kunnen doen in haar winkels en zet daarom de prepaid-formule stop. Consumentenorganisatie Test-Aankoop betreurt dat, “want Aldi Talk was vaak de meest voordelige optie voor occasionele gebruikers van mobiele telefonie”.
In het kader van de strijd tegen terrorisme wil de regering het onmogelijk maken om anoniem met de gsm te bellen. Tot voor kort was dat met prepaidkaarten nog mogelijk, maar de regering voerde een verplichte identiteitsregistratie in. De gsm-operatoren krijgen tot eind juni de tijd om al hun klanten te identificeren. Kopers van nieuwe simkaarten moeten nu al geregistreerd worden.
Maar bij controles door telecomregulator BIPT werd vastgesteld dat vier operatoren de registratieverplichtingen niet respecteren. Er werden processen-verbaal opgesteld, de operatoren riskeren een boete of zelfs de schrapping van hun vergunning. Aldi Talk was niet door het BIPT betrapt, maar neemt nu zelf de beslissing om te stoppen met zijn prepaid-aanbod. Klanten moeten hun belkrediet voor 6 juni gebruiken. Indien men zijn nummer wil behouden, moet men voor die datum ook overschakelen naar een andere gsm-operator.

bron: Belga