Pleziervaarders nemen deel aan Antwerpse infodag rond verkeersveiligheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de Royal Yacht Club op de Antwerpse Linkeroever vindt zondag de infodag "Veiligheid Pleziervaart" plaats. De infodag is bedoeld om veilig gedrag bij pleziervaarders aan te scherpen, zeker op plaatsen waar ze letterlijk en figuurlijk in het vaarwater van de beroepsvaart komen, zoals de Schelde en de Noordzee. "Het nieuwe vaarseizoen voor de jachten begint", zegt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld), die de infodag kwam openen. "Het doel van vandaag is pleziervaarders te sensibiliseren en te informeren." Infodagen rond verkeersveiligheid voor de scheepvaart worden sowieso jaarlijks georganiseerd aan de kust, maar volgens De Backer was er ook nood aan een soortgelijk initiatief in Antwerpen, aangezien de Schelde een van de drukst bevaren routes ter wereld is en heel wat motor- en zeiljachten vanuit Antwerpen naar de Noordzee trekken in de zomer.

Het programma van zondag werd ingevuld door relevante partners in de kustwacht en de nautische communicatiediensten die specifieke veiligheidsaspecten belichten. Zo komen onder meer het correcte gebruik van de marifoon, het uitvoeren van inspecties en de verschillende reddingsprocedures aan bod. In de namiddag zijn er demonstraties op de Schelde en kunnen jachteigenaars oefenen met met rookpotten en handstakellichten.

De deelnemers aan de infodag krijgen ook uitleg over de nieuwe scheepvaartroutes op het Belgisch en Nederlands deel van de Noordzee, die op 1 juni ingaan en bedoeld zijn om de veiligheid te verhogen en het risico op milieuverontreiniging te beperken. Intussen werkt De Backer naar eigen zeggen ook aan een nieuwe wetgeving voor de pleziervaart die voor administratieve vereenvoudiging, meer responsabiliteit en een verbeterde veiligheid moet zorgen.

bron: Belga