Parijs-Roubaix - Van Avermaet is verrast dat zege in Monument er net in Roubaix komt

door
Belga
Leestijd 3 min.

Greg Van Avermaet heeft zijn eerste overwinning in een Monument beet. "Ongelooflijk", zei hij na afloop. "Ik was hier niet gestart met het idee dat ik kon winnen en ik pak hier toch de zege. Dit overtreft mijn verwachtingen." "Het is de wedstrijd waarvan ik dacht dat ik hem nooit zou winnen", opende Van Avermaet. "Ik was zo vermoeid toen ik de eerste keer in Roubaix finishte (in 2007, nvdr), dat ik er nadien nooit echt in geloofde. Maar gelukkig voelde ik me hier wel jaar na jaar sterker worden en nu schiet ik hier de hoofdvogel af. Dit is een droomjaar, bijna onrealistisch dat ik ook al de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem op zak heb. Natuurlijk wilde ik ook graag de Ronde winnen en daarom was ik vorige week ook zwaar ontgoocheld. Als je start met de ambitie om te winnen en je wordt dan tweede, dan is dat ontgoochelend."

"Toen we op de piste kwamen, wist ik wel dat ik snel was, maar je moet nog altijd de sprint winnen", vertelde Van Avermaet de sprint nog even na. "Ik had voor de spurt het meeste schrik van Stybar, want hij draaide niet mee vooraan. Maar gelukkig was ook zijn sprint niet meer de allersnelste. Het was lastig dat Stuyven en Moscon ineens nog terugkwamen. Ik was daardoor een beetje verrast, maar heb het toch kunnen afmaken. Ik ben heel blij met mijn eerste Monument. Het heeft heel lang geduurd voordat ik die te pakken had, maar vandaag vielen de puzzelstukjes in elkaar."

Na zijn vele tweede plaatsen is Van Avermaet dit seizoen bezig aan een reeks overwinningen die maar niet lijkt op te houden. "Ik heb zoveel jaren moeten proberen en werd zo vaak tweede. Maar eens je een paar overwinningen op zak hebt, verandert je mindset: vroeger zou ik op de piste gekomen zijn en denken: 'ik ga proberen winnen, nu kom ik op die piste en zeg ik tegen mezelf: ik ga winnen. Dat is het verschil. Winnen geeft ook vertrouwen."

Onderweg kreeg Van Avermaet ook nog af te rekenen met materiaalpech. "Er was iemand tegen mijn derailleur gereden vlak voor de Trouée d'Arenberg", legde hij uit. "En dus had ik een nieuwe fiets nodig. Maar dat lukte niet meteen. Gelukkig heeft de ploeg daarna fantastisch werk geleverd. Ik ben kalm gebleven en de teamgenoten zijn één voor één bij mij gekomen. Zo zijn we rustig teruggekeerd en moest ik niet te diep gaan. Daarna heeft Oss, toen hij werd bijgebeend, nog eens alles uit de kast gehaald op Carrefour de l'Arbre. Ik werd in een perfecte positie afgezet en dan was het aan mij."

Van Avermaet wint Parijs-Roubaix op de dag dat Boonen afscheid neemt. "Ja, dat is het leven", lachte Van Avermaet. "Het is mooi dat hij afscheid kan nemen, hier in zijn koers. Het is niet aan mij om de leegte in te vullen nu hij er mee ophoudt. Ik ben niet hetzelfde type renner als hem. Ik kan makkelijker een helling over en ben meer een puncher dan een sprinter. Maar ik zal ook nooit zijn aantal overwinningen binnenhalen. Al wil ik wel nog steeds die Ronde op mijn palmares. Dat blijft een droom, maar dit pakken ze me alvast niet meer af en vanavond volgt een feestje."

bron: Belga