Wordt atletiek een teamsport?

marathon
Foto Pixabay

Voor het eerst in de geschiedenis van de atletiek komt er een commerciële ploeg. In andere sporten bestaat dat al langer.

We kennen de verschillende wielerploegen met hun sponsors, maar in de atletiek was zoiets tot nu toe ongezien. Deals met sponsors waren er vooral op individuele basis.Nu is het NN Running Team voorgesteld, een samenwerking tussen het atletenmanagementbureau Global Sports en de verzekeraar NN Group.

Bekele

Het team telt zestig atleten, allemaal langeafstandslopers, waaronder 48 vrouwen en 12 mannen. De ploeg komt voor het eerst in actie tijdens de marathon van Rotterdam, nu zondag. Onder andere olympisch marathonkampioen Eliud Kipchoge en atletieklegende Kenenisa Bekele maken deel uit van de formatie.

De atleten van NN Running Team dragen geen speciaal shirt, maar zijn herkenbaar aan een logo op hun truitje. Dat logo komt dan naast dat van de kledingsponsor te staan. Daar was heel wat overtuigingskracht voor nodig, want oorspronkelijk wou Nike geen extra logo op de truitjes toestaan.

Een teamsport zal atletiek echter niet snel worden, alles blijft draaien rond individuele prestaties, maar sommigen zijn wel ongerust over de commercialisering van de sport.