Spaanse regering eist definitieve ontbinding van ETA

De Spaanse regering heeft zaterdag de “definitieve ontbinding” van de Baskische afscheidingsbeweging ETA geëist. Madrid weigert zo zijn houding te versoepelen, nu de ETA is overgegaan tot de inlevering van al zijn wapens. Euskadi Ta Askatasuna (Baskenland en Vrijheid) had zaterdag een lijst met zijn geheime wapenbergplaatsen overgemaakt aan de autoriteiten van de Zuid-Franse stad Bayonne. De lijst bevat acht plaatsen in het zuidwesten van Frankrijk, vlakbij de Spaanse grens. ETA zegt daarmee zijn volledige wapenarsenaal te hebben overgemaakt.

Maar de eenzijdige ontwapening maakt weinig indruk op de regering in Madrid. De ETA moet overgaan “tot een definitieve ontbinding en tot het aanbieden van excuses aan de slachtoffers”, in plaats van “een mediagenieke operatie op te zetten om de eigen nederlaag te verdoezelen”, zo wordt in de mededeling van de regering-Rajoy benadrukt.

“De terroristen moeten niet hopen op een gunstregeling van de regering, en nog minder op een straffeloosheid voor hun misdaden”, klinkt het nog. ETA voerde tussen 1968 en 2010 een bloedige strijd voor de onafhankelijkheid van de Baskische regio’s in Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk. Daarbij kwamen meer dan 800 mensen om het leven, voornamelijk in Spanje. Eind 2011 kondigde de groep het einde van zijn gewapende strijd aan. Sindsdien werden geen aanvallen meer uitgevoerd.

Bron: Belga