Partij van Tshisekedi verwerpt benoeming Tshibala als Congolese premier

door
Belga
Leestijd 1 min.

De partij van de eerder dit jaar overleden Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi, verwerpt de benoeming van Bruno Tshibala als premier van Congo. Dat blijkt zaterdag uit een mededeling van de UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Social). De nieuwe premier is onlangs nog uit de UDPS gezet. De Congolese president Joseph Kabila had vrijdag opposant Bruno Tshibala tot eerste minister benoemd. Tshibala is een gewezen lid van de UDPS, maar hij werd daar eind februari aan de deur gezet omdat hij de legitimiteit van de Tshisekedi's zoon Félix als oppositieleider aanvocht.

"De benoeming van Bruno Tshibala als eerste minister is een teken van slechte smaak, dat tegelijkertijd ook het imago van president Joseph Kabila en de Democratische Republiek Congo bezoedelt", zo reageert partijwoordvoerder Augustin Kabuya. "Het is een beloning voor verraad, het is afleiding."

De benoeming van de 61-jarige Tshibala vloeide voort uit een akkoord dat de oppositie en de meerderheid op 31 december 2016 sloten om Congo uit een politieke crisis te halen. Die ontstond toen Kabila na 20 december aan de macht wou blijven, hoewel de grondwet dat niet toeliet.

Bron: Belga