Kust bijna volledig hersteld van stormschade

door
Belga
Leestijd 2 min.

De schade die door storm Dieter aangericht werd aan de kust, is al voor een groot deel hersteld. De stranden werden de voorbije weken versterkt met ongeveer 1 miljoen kubieke meter zand, waardoor de kustbezoekers tijdens de paasvakantie geen grote hinder meer ondervinden. Dat maakt Vlaams minister van Toerisme, Ben Weyts (N-VA), zaterdag bekend in een persbericht.

Op 14 januari werd de kust getroffen door storm Dieter. De opeenvolging van hoge waterstanden zorgde voor veel schade aan de stranden. Er ontstonden kliffen tot wel 4 meter hoog op plaatsen waar de zee de natuurlijke duinvoet bereikt.

Eerst werd de schade in kaart gebracht en op 21 februari werd er begonnen met de grootscheepse werken. "We investeren in totaal 20 miljoen euro om de stranden te suppleren met 1,5 miljoen kubieke meter zand", aldus Weyts.

Daarvan is intussen bijna 1 miljoen m3 (970.944 m3 om precies te zijn) aangevoerd. De werken in Middelkerke (Westende), Bredene (centrum) en Knokke-Heist (centrum + Lekkerbek) zijn al volledig voltooid. De werken in De Panne zullen nog voor het paasweekend voltooid zijn, terwijl de werken in De Haan (Vosseslag én Wenduine) ten laatste één week later afgerond moeten zijn.

De minister beklemtoont nog dat de kustbezoekers tijdens de paasvakantie amper hinder ondervinden. "De werken worden uitgevoerd vanop zee, met vijf baggerschepen de klok rond. Er is geen enkele hinder op de zeedijken en de inname van het strand wordt tot een minimum beperkt. Badcabines en overige concessies kunnen dus maximaal geplaatst worden. Alleen in De Panne is een grotere zone ingenomen", luidt het. Om de hinder te beperken zijn bepaalde werken gepland voor ná de Paasvakantie. "Voor de start van het zomerseizoen zal er nergens meer iets te zien zijn van de werken", belooft Weyts.

bron: Belga