Betoging in Europese wijk tegen Assad en voor staakt-het-vuren in Syrië

Zaterdag is aan het Schumanplein in Brussel betoogd voor een staakt-het-vuren in Syrië, na de chemische aanval op de stad Khan Sheikhun. Bij die aanval, die wordt toegeschreven aan het regime van Bashar al-Assad, kwamen tientallen burgers om. Er daagde een honderdtal betogers op. De manifestatie was een initiatief van het burgercollectief “Action Syrie”, met de steun van Amnesty International. De betogers droegen spandoeken mee van de Syrische oppositie en zongen revolutionaire liederen. Ook Syrische vluchtelingen namen aan de betoging deel.

“Al zes jaar moordt het Syrische regime de burgers uit. De aanval van dinsdag was erg cynisch. We willen een einde van de bombardementen en zeker van chemische wapens”, aldus Alec de Vries van het organiserend collectief. Hij wil dat er een staakt-het-vuren komt en dat het huidige regime van Assad vervangen wordt door een democratisch alternatief. “Dat is ook wat de overgrote meerderheid van de Syrische bevolking wil”.

De betogers riepen ook de internationale gemeenschap op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. “De Europese landen bezondigen zich aan een onaanvaardbaar nietsdoen. Dat was ook al het geval met de vluchtelingencrisis”, klonk het. Zondag zijn er nog meer betogingen gepland in Namen en Luik.

bron: Belga