11.11.11 vreest nieuwe grote politieke crisis in Congo na benoeming Tshibala

11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, vreest dat met de benoeming van Bruno Tshibala als premier van Congo het land afstevent op “een nieuwe grote politieke crisis”. De aanstelling van de nieuwe premier beantwoordt immers niet aan het akkoord dat op oudejaar werd afgesloten tussen de oppositie en Kabila’s meerderheid. “Het akkoord bepaalde dat er een overgangsregering benoemd zou worden tot aan de verkiezingen, en dat de eerste minister van de Rassemblement zou komen. Bruno Tshibala werd echter uit de partij van Tshisekedi gezet toen hij Felix Tshisekedi, de nieuwe leider van de Rassemblement, niet wilde aanvaarden. Hij richtte prompt een eigen, rivaliserende ‘Rassemblement’ op”, merkt de ngo-koepel op.
Er wordt nu gevreesd voor een nieuwe, grote politieke crisis. “Het akkoord had als belangrijkste verdienste dat het eensgezindheid creëerde bij zowel meerderheid als oppositie en een gewelddadige confrontatie tussen de belangrijkste politieke actoren vermeed. Maar maandag zijn er betogingen aangekondigd. Soortgelijke protesten hebben in september en december vorig jaar tot tientallen doden geleid, waarbij de Congolese politie brutaal geweld gebruikte tegen de betogers”.
11.11.11 vraagt dat Europa en België maximale druk uitoefenen op de politieke leiders in Congo om de bepalingen van het Oudejaarsakkoord alsnog uit te voeren en verkiezingen eind 2017 mogelijk te maken.

bron: Belga