Een verrassende genremix

Een verrassende genremix
Foto R.V.

PS4/PC. De laatste maanden zijn Japanse games erg in trek. Na The Last Guardian en Nioh is er nu NieR: Automata, de nieuwste eigenaardigheid uit het land van de Rijzende Zon.

NieR: Automata is het vervolg op NieR (uit 2010 op PS3 en Xbox 360) en werd ontwikkeld door PlatinumGames, de Japanse studio achter Bayonnetta, Vanquish en de laatste Star Fox. Je hoeft die eerste episode niet gespeeld te hebben om mee te zijn. In een futuristische, postapocalyptische wereld speel je 2B, een verrassende androïde die nogal goed overweg kan met een zwaard. Om de aarde te heroveren op de machines, krijg je de hulp van 9S en A2, twee androïden die door de console bestuurd worden, en van een heel nuttig torenrobotje.

Een veelzijdige game

NieR: Automata wordt gemarket als een Action-RPG, maar in de praktijk is het een echte genremix. Het avontuur transformeert voortdurend: old school shoot’ em up in ruimteschepen, beat ‘em up, piraterij, 2D-platforms en klassieke gevechten tegen compleet geschifte bazen.

Ondanks duidelijke inspanningen is NieR: Automata niet altijd even toegankelijk voor alle spelers. Maar wie even doorbijt, wordt beloond met een donker, stralend, creatief en origineel universum. De missie in een verlaten pretpark en de ontmoeting met Jean-Paul, een filosoofrobot aan het hoofd van een dorp pacifistische robots, zijn memorabele momenten.

Vervelende foutjes

Maar niet alles is perfect. Verre van. Op grafisch vlak is de game geen hoogvlieger, maar eerder een erfgenaam van de vorige gegeneratie consoles. En het ergste is dat zelfs een PS4 Pro moeite heeft om alles correct te draaien. Nog vervelender is dat je meermaals denkt ‘Yes, hier kan ik door’, voor je je te pletter loopt tegen een onzichtbare muur. De soundtrack met Japanse gezangen is dan wel weer ronduit magistraal.

Het hoofdavontuur neemt tussen 10 en 15 uur in beslag, naargelang de moeilijkheidsgraad en de tientallen zijmissies die je al dan niet afwerkt. Ook daar komt NieR: Automata verrassend uit de hoek, met niet minder dan 26 verschillende eindes. Nadat je de game hebt uitgespeeld, kan je dus een compleet nieuw avontuur herbeginnen.

Ondanks zijn gebreken en vrij elitaire oriëntatie is NieR: Automata met zijn originele en betoverende wereld meer dan de moeite waard voor wie er zich aan waagt.

(tw)

 

RECENSIEOVERZICHT
NieR: Automata