Koken is kinderspel

kinderen koken

Tijdens de paasvakantie kan je kroost zich wel eens vervelen. Maar als je je kinderen vraagt om te helpen in het huishouden sputteren ze vaak tegen. Maak van koken een leuke spelactiviteit, dan zullen ze wél staan te springen om te helpen in de keuken. Zo breng je tijd met je kinderen door en verdeel je huishoudelijke taken.

Echte chef-koks

Laat je kinderen zich een echte chef-kok voelen met hun eigen schort en koksmuts. Heb je geen minimuts? Knutsel dan samen een met gekleurd papier als basis en crêpepapier. Zo maak je van het koken een echte belevenis. Ze staan bovendien super leuk op de foto!

Aan de slag!

Kinderen kunnen meer dan enkel pannenkoeken bakken. Dit is het uitgelezen moment om hen kennis te laten maken met gezonde voeding. Maak bijvoorbeeld zelf suikervrije limonade of smoothies: heel eenvoudig om te maken en zo leer je je oogappels dat drankjes met minder suiker ook lekker zijn. Om het allemaal wat feestelijker te maken – het is tenslotte vakantie – kan je de glazen versieren met glitterletters, een mini fruitbrochette of een suikerrand. Maak voor dat laatste de rand van het glas vochtig met een citroen en dop het glas in suiker.

limonade suikerrand kinderen

Lusten je kinderen geen groenten of fruit? Als ze zelf chef-kok spelen, zijn ze fier op hun eigen creaties en zullen ze ook de gezonde ingrediënten naar binnen spelen. De kleinsten vinden waarschijnlijk al genoeg uitdaging in een fruitbrochette, maar iets oudere kinderen kunnen met onbekende groenten aan de slag. Een eenvoudig recept zijn reepjes groenten zoals wortel, prei, witloof of pastinaak gewikkeld in filodeeg. Bestrijk de hoorntjes met wat ei. Dan mogen ze in de oven. Wanneer de hoorntjes klaar zijn, kunnen de kinderen ze doppen in een (zelfgemaakte) dipsaus.

filodeeg kinderen

Of ga voor de lasagnevariant. Met de cookControl Plus, het ingebouwde kookboek van je Siemens oven, selecteer je heel eenvoudig het gerecht, geef je het gewicht in en je oven kiest vanzelf de juiste instellingen. Leuk en lekker!

Opruimen is een feest

Aan elk plezier komt een einde. Laat je kinderen ook zeker helpen met de keuken op te ruimen en de vaatwasser te vullen. Zo leren ze zuiniger om te gaan met keukenmateriaal en zullen ze in de toekomst misschien minder morsen. Maar ook opruimen wordt een feest. Zing om ter meeste liedjes met een bepaald woord of raad bekende personen aan de hand van ja-neevragen terwijl je alles weer schoon maakt.

Koel bewaren

Om al je verse ingrediënten te bewaren, kies je voor een koelkast van Siemens. Met het hyperFresh premium systeem blijven je groenten en fruit tot drie keer langer vers!

 

Siemens