“We zullen een zeer, zeer goede relatie hebben”

We zullen een zeer, zeer goede relatie hebben
We zullen een zeer, zeer goede relatie hebben

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag aan zijn Chinese homoloog Xi Jinping beloofd dat de twee “op lange termijn een zeer, zeer goede relatie zullen hebben”. Dat zegt Trump tijdens zijn eerste ontmoeting met Xi in zijn “winter White House” in Mar-a-Lago, Florida. De twee presidenten zitten donderdag en vrijdag samen, en zullen onder meer de crisis in Noord-Korea bespreken. “We hebben al een lange discussie gehad, en op dit moment heb ik nog niets bereikt, absoluut niets, maar we hebben wel een vriendschap opgebouwd”, aldus Trump.
Trump zet zo op een positieve manier de toon voor de ontmoeting van de twee presidenten, die er over verschillende onderwerpen een totaal andere mening op nahouden. De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China staan momenteel onder druk, vooral door de kritiek van Trump op het buitenlands handelsbeleid van Peking. De Amerikaanse president beticht China ervan door een kunstmatig gedevalueerde munt tegenover de dollar zijn export naar de VS te begunstigen.
Voor de ontmoeting kondigde Trump nog aan dat hij verwachtte dat de ontmoeting zeer moeilijk zou verlopen vanwege die spanningen, terwijl de Chinese minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dat hij hoopt op een “geslaagde ontmoeting”, die zal leiden tot een positieve evolutie van de bilaterale betrekkingen.
Trump en Xi zullen ook over de crisis in Noord-Korea praten. De regering van het communistische land heeft de afgelopen tijd met nieuwe rakettesten de internationale gemeenschap geprovoceerd.

Bron: Belga