Ronde van het Baskenland - Valverde wint koninginnenrit en neemt ook leiderstrui over

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) heeft vrijdag de vijfde etappe, de koninginnenrit, in de Ronde van het Baskenland (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 139,8 kilometer tussen Bilbo en Eibar was Valverde in een spurt met vijf sneller dan de Fransman Romain Bardet (AG2R) en de Colombiaan Rigoberto Uran (Cannondale). Valverde neemt ook de leiderstrui over van zijn landgenoot David De la Cruz (Quick-Step Floors). Geen lange strijd om in de ontsnapping van de dag te zitten vrijdag. De vroege vlucht van achttien renners vertrok al na zestien kilometer. In die vroege vlucht kreeg landgenoot Maxime Monfort (Lotto Soudal) onder meer het gezelschap van de Nederlander Laurens Ten Dam (Sunweb). Dimension Data was met Omar Fraile, Ben King en de Rwandees Adrien Niyonshuti met drie renners vertegenwoordigd, terwijl Alex Howes (Cannondale) en Yoann Bagot (Cofidis) elkaar bestreden om de bergtrui.

Halverwege de etappe werd het merendeel van de koplopers al gegrepen. Enkel klimgeit Omar Fraile (Dimension Data) en Ten Dam bleven nog even vooruit, maar ook zij werden gegrepen. Op 20 kilometer van de aankomst waagde Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) zijn kans. Zijn poging strandde in de afzink naar de slotklim, waar de Canadees Michael Woods (Cannondale) en de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes (Emirates) lange tijd op kop reden. Het duo werd in de laatste kilometers echter nog bijgebeend door Valverde, Bardet en Uran. Valverde won het sprintje om de ritzege.

Zaterdag wacht de renners in de slotetappe van de Ronde van het Baskenland een tijdrit van 27,7 kilometer in en rond Eibar.

bron: Belga