“Reizigers moeten niet úren vroeger komen voor strengere controles naar niet-Schengen”

Reizigers moeten niet úren vroeger komen voor strengere controles naar niet-Schengen

De strengere identiteitscontroles voor reizigers die de Schengenzone willen verlaten of betreden, hebben vanochtend niet tot al te grote problemen geleid. Op Brussels Airport stonden rond 6 uur wel iets langere wachtrijen, maar die hadden volgens de federale politie vooral te maken met reizigers die veel vroeger dan normaal naar de luchthaven waren gekomen. “En dat is echt niet nodig”, aldus woordvoerder Peter De Waele. Sinds vandaag gelden strengere identiteitscontroles voor reizen buiten de Schengenzone: de grenspolitie in luchthavens, havens en internationale treinstations moet voortaan elke reiziger in de politionele databanken checken.

Er was gewaarschuwd voor langere wachtrijen en sommigen hadden dat blijkbaar heel letterlijk opgevat. Er werden op Brussels Airport vanochtend bijvoorbeeld reizigers gecontroleerd die pas ’s middags een vlucht hadden. Zij waren volgens De Waele de voornaamste reden van de langere wachttijden, die rond 6 uur opliepen tot meer dan 30 minuten. Tegen 7 uur waren die weggewerkt tot circa 15 minuten.

Een woordvoerster van Brussels Airport wijst erop dat vandaag sowieso een drukke ochtend was voorspeld. Ook zij benadrukt dat het niet nodig is om uren vroeger te komen dan de aangeraden twee uur voor vertrek van de vlucht.

In het treinstation Brussel-Zuid waren er vanochtend geen extra wachtrijen, bevestigen zowel de federale politie als hst-operator Eurostar. Deze laatste raadt reizigers zoals steeds aan om minstens een half uur voor vertrek in de terminal aanwezig te zijn.

De woordvoerder van de federale politie hoopt dat extra wachtrijen ook de volgende dagen uitblijven. “We hebben met de nieuwe controles proefgedraaid op een kleinere luchthaven en enkele zaken bijgestuurd. Hopelijk verloopt daarmee alles vlot”, zegt hij.

bron: Belga