Omstreden biomassacentrale Langerlo aan zijden draadje

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het lot van de geplande biomassacentrale in het Genkse Langerlo hangt aan een zijden draadje, zo schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws vandaag. Het Vlaams energieagentschap (VEA) gaat niet in op de vraag van de Estse uitbater om de deadline te verleggen. Hierdoor wordt het het bijzonder moeilijk om het project nog op tijd af te krijgen. Als Langerlo de deadline mist, vervallen de meer dan 2 miljard euro groenestroomsubsidies die door de vorige regering waren beloofd. Die steun betalen we met zijn allen via de Vlaamse energieheffing ('Turteltaks') op de elektriciteitsfactuur.

Het Estse bedrijf Graanul Invest worstelt al een tijd met het project om de voormalige steenkoolcentrale in Langerlo om te bouwen naar een groene centrale. Die zal houtkorrels verbranden uit de eigen fabrieken van Graanul.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) noemt zich een koele minnaar van het project. Zijn partij hoopt dat het schrappen van de miljardensteun voor biomassa kan leiden tot een verlaging van de Turteltaks. Maar hij blijft voorzichtig: "Dit is nog niet het officiële einde van het project. Ze hebben nog tijd tot de zomer van 2018 om de centrale op te starten."

bron: Belga