Motie van wantrouwen van Poolse oppositie tegen regering mislukt

Motie van wantrouwen van Poolse oppositie tegen regering mislukt
Motie van wantrouwen van Poolse oppositie tegen regering mislukt

De Poolse oppositie is er niet in geslaagd om met een motie van wantrouwen de nationaalconservatieve regering van premier Beata Szydlo aan het wankelen te brengen. Aanleiding voor de vertrouwensstemming was het verzet van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) tegen de herverkiezing van de Poolse EU-raadsvoorzitter Donald Tusk. De motie van de liberaalconservatieve partij Burgerplatform (PO) werd door 238 afgevaardigden afgewezen, 174 afgevaardigden steunden de motie en vier onthielden zich. Om succes te boeken had de PO 231 stemmen nodig. Haar motie was vooraf al kansloos, omdat de PiS in het parlement over de absolute meerderheid beschikt. “Jullie hebben dan wel de meerderheid in het parlement, maar niet in het land”, zei PO-voorzitter Grzegorz Schetyna. “De Polen willen een Europees, Euro-Atlantisch, veilig en eerlijk Polen”, poneerde hij.

Op de EU-top in maart in Brussel had Polen zich als enige lidstaat tegen een herverkiezing van Tusk gekant en vervolgens geweigerd de besluiten van de top te ondertekenen. Daarvoor kreeg het land bakken kritiek over zich heen. De PiS leidt Polen uit de EU, luidt de kritiek van de oppositie, die de regering er ook van beticht door omstreden hervormingen de democratie in het land te ondermijnen.
De PiS wordt er onder andere van beschuldigd de onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof aan banden te hebben gelegd. De EU-commissie onderzoekt momenteel of Polen zich houdt aan de principes van de rechtsstaat.

Bron: Belga