Meirverdachte blijft in de cel, maar niet meer voor terreurcontext

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mohamed R., de Franse Tunesiër die vorige maand snel over de Meir reed, blijft in de cel. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling beslist. Hij blijft wel enkel aangehouden voor verboden wapenbezit en niet meer voor 'poging tot moord in terroristische context'. R. (39) reed op 23 maart tegen hoge snelheid over de Antwerpse winkelstraat Meir. Daarbij zouden voetgangers hebben moeten wegspringen. Na een poging tot controle door militairen reed de man door het rode licht. Hij en zijn Citroën werden later aangetroffen aan de kaaien. De man was onder de invloed van drank en andere drugs. In zijn voertuig lagen onder meer een gedemonteerde riotgun zonder munitie en steekwapens.

Hij werd aangehouden voor poging tot moord en slagen en verwondingen in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving. Hij ontkende dat hij voetgangers wilde aanrijden en zei op zoek te zijn geweest naar een vriendin. De wapens zou hij hebben willen verkopen. Het federaal parket was niet overtuigd van een terroristisch motief.

De raadkamer bevestigde eerder zijn aanhouding, maar R. ging daartegen in beroep. Gisteren verscheen de verdachte voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Vrijdag werd duidelijk dat de verdachte voorlopig aangehouden blijft. Dat gebeurt op verdenking van verboden wapenbezit. De kwalificatie 'poging tot moord in terroristische context' is weggevallen.

De advocaat van R. zegt nog niet van de beslissing af te weten.

bron: Belga