Infrabel bestrijdt spoorlopen met struikelmatten in Turnhout

Infrabel bestrijdt spoorlopen met struikelmatten in Turnhout

Spoorbeheerder Infrabel heeft aan het station van Turnhout struikelmatten geplaatst om er het levensgevaarlijke en verboden fenomeen van spoorlopen te ontmoedigen. Het gaat om de eerste van hun soort in de provincie Antwerpen. Dit jaar brengt Infrabel in ons land nabij 14 stations struikelmatten aan, tegen eind 2019 moeten er op 70 locaties struikelmatten liggen. Gemiddeld kost het 10.000 euro om één locatie van struikelmatten te voorzien. Een testproject in Waver wees volgens Infrabel uit dat struikelmatten spoorlopen met 98 procent doen dalen. Dat is nodig, stelt de spoornetbeheerder, want vorig jaar werden er over heel België nog 679 gevallen van spoorlopen vastgesteld. Dat leidde tot gemiddeld vijf uur vertraging van het treinverkeer per dag, maar ook tot zeven dodelijke slachtoffers bij aanrijdingen. Na het eerste trimester van 2017 zitten we ook al aan 187 vaststellingen en drie doden.

“We hebben 70 locaties gedefinieerd als ‘hotspots’ van spoorlopers, op basis van bevindingen van onder meer spoorpersoneel, treinbegeleiders en spoorweg- en lokale politie”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Het gaat steeds om locaties bij stations aan een overweg, want vooral daar blijken vaak mensen in de verleiding te komen, met name om een kortere weg te kiezen tussen de straat en het perron. Daarbij komen ze op het traject van de trein terecht, met alle gevolgen van dien.”
Eerder plaatste Infrabel al struikelmatten in Waver, Wevelgem, Veurne en Viane-Moerbeke. Na Turnhout volgt dit weekend al Beuzet in de provincie Namen.

bron: Belga