Federaal parket beslist 2 missies Belgische F-16's niet te onderzoeken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het federaal parket heeft niets gevonden om een onderzoek te starten naar twee missies van Belgische F-16's in Irak waarover het informatie had ontvangen van Defensie. Voor de feiten van 17 maart, toen er een honderdtal burgerslachtoffers vielen in Mosoel, wacht het federaal parket nog op de afloop van het internationaal onderzoek om na te gaan of het wenselijk is om een gerechtelijk onderzoek te openen, zo staat in een persbericht dat het vrijdag verspreidde. Op 17 maart vond er in de Iraakse stad Mosoel een bombardement plaats waarbij een honderdtal burgerslachtoffers viel. Op dat ogenblik waren er vliegtuigen van de internationale coalitie in de buurt om steun te leveren aan de Iraakse troepen die proberen de stad te veroveren op troepen van IS. Minister van Defensie Steven Vandeput bevestigde na enkele dagen dat er ook Belgische toestellen in de buurt waren. Maar een internationaal onderzoek zal moeten uitmaken wie voor de fatale bombardementen verantwoordelijk is.

Tijdens het debat over de feiten bleek dat het federaal parket een aantal onderzoeken had lopen over een aantal missies die in Irak door Belgische F-16's werden uitgevoerd. Het federaal parket heeft nu beslist twee missies niet verder te onderzoeken. "Na een zorgvuldige analyse van de verschillende verzamelde onderzoekselementen blijkt niets de opening van een gerechtelijk onderzoek te rechtvaardigen", luidt het.

Wat de feiten van 17 maart betreft loopt het het internationaal onderzoek nog altijd. "Pas na afloop van dit onderzoek zal het federaal parket, in voorkomend geval, eventueel over de feiten ingelicht worden en bepalen of het wenselijk is om een gerechtelijk onderzoek te openen", aldus nog het federaal parket.

bron: Belga