“Doden” bij Amerikaanse aanval op Syrische luchtmachtbasis

Bij de Amerikaanse aanval op een Syrische luchtmachtbasis zijn doden gevallen. Dat meldt de gouverneur van de provincie Homs, waar de basis van Sharyat is gevestigd. Eerder meldden de staatsmedia al dat de basis “zwaar beschadigd” werd door de aanval met 59 raketten. Volgens een Syrische militaire bron zou de aanval minstens twee landingsbanen hebben vernietigd, en brandstofopslagplaatsen in brand hebben gestoken. “Er zijn martelaren, maar we hebben nog geen cijfers voor de doden of gewonden”, aldus gouverneur Talal Barazi. “Er zijn gewonden die brandwonden hebben. Er zijn branden die we proberen onder controle te krijgen. Het gaat wat tijd kosten om de schade te evalueren.”

Barazi voegt nog toe dat de autoriteiten de aanval veroordelen. “Natuurlijk veroordelen we ze. Alle acties tegen Syrische militaire basissen moet veroordeeld worden”, zegt Barazi. “De luchtmacht die aanwezig is in de luchthaven van Shayrat is een belangrijke steun voor de gewapende troepen in de strijd tegen Islamitische Staat in de regio van Palmyra”, de historische stad die in handen is van IS en al verschillende keren werd heroverd door het regime.

De Syrische staatstelevisie noemde de Amerikaanse aanval een “agressie”. “De Amerikaanse agressie komt er na de denigrerende mediacampagne van verschillende landen na wat er is gebeurd in Khan Sheikhoun”, aldus het officiële agentschap Sana.

Het Pentagon gaf eerder op de dag beelden vrij van de lancering van de Tomahawk-raketten vanop twee Amerikaanse Destroyers USS Porter en USS Ross op de Middellandse Zee. Die raketten worden via gps bestuurd en worden als erg precies beschouwd.

Bron: Belga