Bourgeois naar Brazilië en Peru – Nieuwe Vlaamse handelspost in Lima officieel geopend

Bourgeois naar Brazilië en Peru - Nieuwe Vlaamse handelspost in Lima officieel geopend

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft donderdag in de Peruaanse hoofdstad Lima een nieuw kantoor van Flanders Investment & Trade (FIT) officieel geopend. Bourgeois trekt dit jaar een miljoen euro extra uit voor nieuwe handelsposten in het buitenland. Vlaanderen telt inmiddels meer dan 100 vertegenwoordigingen in het buitenland. De post in Lima is een verrijzenis, want tot ongeveer tien jaar geleden was Vlaanderen aanwezig in het land. Bij een optimalisatieoefening was Lima echter uit het aanbod verdwenen.
Ondertussen heeft Peru een serieuze groeispurt doorgemaakt. “Peru legde de voorbije tien jaar een van de hoogste groeicijfers ter wereld voor”, zegt FIT-topvrouw Claire Tillekaerts. “Door die continue groei is er veel behoefte aan kennis en technologie, waarvoor Peru tot ver over de landsgrenzen kijkt.” Vlaamse bedrijven waren naar verluidt vragende partij.
In zijn speech bij de opening drukte Bourgeois eerst zijn medeleven uit voor de slachtoffers van de modderstromen die Lima de voorbije weken hebben getroffen. “We bewonderen de sterke Peruaanse wil en kracht om hun toekomst weer op te bouwen na deze opstoot van moeder natuur. Kracht en een sterke wil om te groeien zijn ook wat ik zie als ik kijk naar de Peruaanse economie de laatste jaren.”
De nieuwe FIT-post zal bestaan uit twee mensen en is ondergebracht in de Belgische ambassade in de Peruaanse hoofdstad. Vlaamse bedrijven met plannen om te investeren of exporteren in Peru, kunnen er terecht voor bijstand. Later komen er nog dergelijke nieuwe posten bij in onder meer Myanmar, Ghana, Nigeria en Californië.

bron: Belga