Planten beseffen het als we ze opeten

Raar maar waar: planten hebben het door als je hen probeert op te peuzelen. Soms schieten ze zelfs in de verdediging, stellen wetenschappers van de University of Missouri.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Het klinkt als een late 1 aprilgrap, maar de Amerikaanse onderzoekers zijn doodserieus. Na het bestuderen van de Arabidopsis, een klein plantje dat verwant is aan boerenkool, broccoli en mosterdplanten, ontdekten ze dat planten kunnen reageren op het knaaggeluid van een insect zoals een rups.

Trillingen

Voor de studie namen de biologen het geluid op van de trilligen die rupsen produceren als ze hun tandjes in de bladeren van de plant zetten. Wat blijkt? Het groen reageert op dat geluid door onappetijtelijke mosterdolie te produceren. Andere geluiden, zoals trillingen die worden veroorzaakt door wind, hadden geen effect.

Foto Pexels

Heidi Appel, het hoofd van het onderzoeksteam, noemt de resultaten een primeur. "Eerder is al bewezen dat planten geluiden kunnen voelen en dat ze kunnen reageren op muziek", vertelt ze. "Maar dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat planten anders reageren op trillingen die ontstaan als ze worden opgegeten."