Mensen met blauwe ogen hebben meer kans op alcoholisme

Een Amerikaans onderzoek heeft een link blootgelegd tussen de kleur van je ogen en je genetische vatbaarheid voor een alcoholverslaving. Mensen met een lichte kleur ogen hebben het meeste kans om een ongezonde relatie met alcohol op te bouwen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Die ene jongen in je klas met blauwe ogen is steevast de persoon die alle meisjes doet dagdromen. Maar de kans bestaat dat hij een zware genetische last draagt. Mensen met een lichte kleur van ogen zouden namelijk meer vatbaar zijn voor een alcoholverslaving.

Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Vermont zijn op zoek gegaan naar een mogelijke genetische oorzaak van alcoholisme. Meer dan 1.260 genetische profielen met een psychische aandoening werden onder de loep genomen. Daarbij filterde het onderzoek de mensen die met een alcoholverslaving kampten en van Europese afkomst waren.

Ogen zeggen hetzelfde als Aziaten

Na meerdere analyses bleken de personen met een lichte oogkleur vatbaarder te zijn voor een problematische relatie met alcohol. Onder een lichtere kleur vallen blauw, groen en grijs. De andere tinten werden bestempeld als 'donkere ogen'.

Dat een alcoholverslaving deels genetisch te verklaren valt, is niet nieuw. Andere onderzoeken wezen bijvoorbeeld al uit dat mensen van Aziatische origine minder goed tegen alcohol kunnen. Dat heeft niets te maken met hun grootte, maar met het enzyme dat alcohol afbreekt. Een Aziatisch persoon heeft daar een variant van in zijn of haar bloed stromen, waardoor de alcohol een sterker effect heeft.