Dit archief is bestand tegen de apocalyps

wereldzaadbank

Op de eilandengroep Spitsbergen in de Noordelijke IJszee is een bijzonder archief geopend. Een gigantische kluis moet documenten bewaren in het geval van een wereldwijde ramp.

Het Noorse bedrijf Piql heeft een oude mijn, zo’n 150 meter onder de grond, omgebouwd tot een gigantisch archief, het Arctic World Archive. Daarin kan iedereen wie dat wil documenten laten opnemen om ze te beschermen tegen een wereldramp. Zelfs een kernaanval zou de bibliotheek niet klein krijgen.

Literatuur

Alles is welkom, van wetenschappelijke teksten tot klassieke literatuur. Zo hebben Mexico en Brazilië hun grondwet er al ondergebracht, naast andere belangrijke documenten uit hun nationale archieven. Aangezien Piql een commerciële onderneming is, kan iedereen die betaalt gebruikmaken van de faciliteiten.

“Het is een fantastisch gevoel om te weten dat de nalatenschap van mijn land bewaard zal blijven voor toekomstige generaties op dit pooleiland”, zei Erick Cardoso van het Nationaal Archief van Mexico daarover.

Binaire code

Het bedrijf ontwikkelde een technologie waarmee teksten, foto’s of video’s omgezet kunnen worden in binaire code op lichtgevoelige film. Met een speciale scanner kunnen die weer ontcijferd worden, al is er ook een methode zonder scanner voor als die technologie verloren zou gaan.

Sinds 2008 is op Spitsbergen overigens ook al de wereldzaakbank te vinden, een gelijkaardig beschermd archief voor zaden (foto).