Thaise koning ondertekent nieuwe grondwet

door
Belga
Leestijd 1 min.

De nieuwe Thaise koning Maha Vajiralongkorn, die op 1 december 2016 de troon besteeg, heeft tijdens een uitzonderlijke ceremonie de nieuwe grondwet van Thailand ondertekend. Het was van 1968 geleden dat de koning van Thailand zo'n plechtigheid liet organiseren. De halfuur durende ceremonie ging gepaard met 21 saluutschoten, er nam ook een koninklijk orkest aan deel. Met veel plechtstatigheid zette koning Maha Vajiralongkorn zijn handtekening onder de drie goudkleurige volumes van de twintigste grondwet van Thailand. Die werd bij referendum al goedgekeurd door de Thaise bevolking.

De deur wordt nu opengezet voor een beperkte vorm van representatieve democratie na de militaire coup van 2014. Toch zal de militaire junta die nog steeds de plak zwaait de touwtjes in handen houden. Militairen, rechters en ambtenaren die door het bewind aangesteld zijn, krijgen zelfs meer macht om beslissingen van verkozen politici te blokkeren. In de tweede helft van 2018 zouden er wel verkiezingen moeten plaatsvinden.

De ceremonie werd bijgewoond door de Thaise regering, parlementsleden en buitenlandse ambassadeurs en werd rechtstreeks op de televisie uitgezonden. Volgens analisten markeert de plechtigheid het begin van een nieuw tijdperk. Maha Vajiralongkorn nam de troon over van zijn vader Bhumibol Adulyadej, die vorig jaar overleed.

bron: Belga