Republikeinen kiezen voor 'nucleaire optie' om rechter Neil Gorsuch benoemd te krijgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De benoeming van de nieuwe rechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof, Neil Gorsuch, heeft donderdag tot een zware clash geleid tussen de Republikeinse meerderheid in de Senaat en de Democraten van de oppositie. Om Gorsuch benoemd te krijgen, hebben de Republikeinen ervoor gekozen de benoemingsprocedure aan te passen. Een gewone meerderheid zal nu volstaan. Nadat de Republikeinen Barack Obama maandenlang verhinderd hadden een opvolger aan te duiden voor de overleden rechter Antonin Scalia, trokken de Democraten alle registers open om de kandidaat van president Donald Trump tegen te houden. Zo sprak senator Jeff Merkley dinsdag en woensdag meer dan vijftien uur aan een stuk om de procedure te rekken.

Het filibusteren van de Democraten leverde donderdag resultaat op. Een stemming om het debat over Gorsuch te beëindigen, leverde niet de benodigde 60 stemmen op. Slechts 55 senatoren stemden voor, 45 tegen. De Republikeinse meerderheid kwam meteen voor de keuze te staan: Gorsuch laten vallen en Trump een nieuwe, zware opdoffer bezorgen, of de benoemingsregels aanpassen. Het werd het tweede, de zogenaamde nucleaire optie.

Het komt erop neer dat een gewone meerderheid moest beslissen of rechters aan het Hooggerechtshof niet langer de steun van 60 senatoren moeten krijgen, maar van een gewone meerderheid van 51. Voor die wijziging van de procedure vond de Republikeinse voorzitter Mitch McConnell de steun van 52 senatoren - precies het aantal Republikeinen dat in de Senaat zetelt. Verwacht wordt dat Gorsuch vrijdag probleemloos benoemd zal worden door minstens 51 senatoren.

De heisa wijst eens te meer op het feit de Democraten en Republikeinen elkaar geen duimbreed willen toegeven. De Democraten hebben ook al aangegeven dat ze niet geneigd zijn de benoemingsregels opnieuw te wijzigen als ze op een dag opnieuw de meerderheid zouden vormen. Meteen wordt gewaarschuwd voor de benoeming van ideologisch veel extremere rechters. Zij zullen immers een veel kleinere meerderheid van hun inzichten moeten overtuigen.

bron: Belga