Pepsi trekt omstreden reclamespot met Kendall Jenner opnieuw in

Pepsi trekt omstreden reclamespot met Kendall Jenner opnieuw in
Pepsi trekt omstreden reclamespot met Kendall Jenner opnieuw in

De Amerikaanse frisdrankengigant Pepsi heeft een reclamespotje met reality-ster Kendall Jenner geschrapt, nadat het een storm van kritiek had ontlokt. In het filmpje sluit Jenner zich aan bij een demonstratie, waarna ze onder luid gejuich een blikje cola geeft aan een politieagent.
Critici verwijten Pepsi dat het filmpje demonstraties belachelijk maakt. Vooral de gelijkenis met beelden rond de “Black Lives Matter”-protesten tegen politiegeweld schoten velen in het verkeerde keelgat. Talrijke mensen deelden foto’s van Afro-Amerikanen die tijdens protesten geconfronteerd worden met de politie. Bernice King, de dochter van burgerrechtenactivist Martin Luther King Jr, tweette zo’n foto van haar vader met de tekst “Wist papa maar wat de kracht van Pepsi is”.
Pepsi benadrukte dat het een beeld van “eenheid, vrede en begrip” wilde uitstralen. “We hebben de bal duidelijk misgeslagen”, concludeerde het frisdrankconcern echter. “Daarvoor bieden we onze excuses aan.”
Het spotje werd door Pepsi dinsdag gelanceerd en woensdag weer ingetrokken. Het filmpje werd van YouTube gehaald en ook alle plannen voor de verdere uitrol werden geschrapt.
Marketingdeskundigen weten de blunder onder meer aan het besluit van Pepsi om advertentiecampagnes steeds meer door eigen mensen te laten bedenken, in plaats van door externe bureaus. Sommigen wezen er echter op dat alle ophef Pepsi ook veel aandacht oplevert, en zo alsnog kan zorgen voor hogere cola-verkopen. Volgen USA Today reageerden de beurzen amper op het reclamefiasco: het aandeel van Pepsico sloot op 111,94 dollar, wat een daling was van 0,12 procent.
Het is echter niet de eerste keer dat moederbedrijf Pepsico een misstap maakt rond reclame. In 2013 trok het een reclamespot voor frisdrankenmerk Mountain Dew in vanwege een lichtzinnige benadering van raciale onderwerpen, aldus USA Today. In de spot stond een mishandelde vrouw voor een politie-line-up die bestond uit vijf Afro-Amerikaanse mannen en een geit.

Bron: Belga